Inheemse Slavernij

Foto by Cameahwait

Stand van zaken inheemse slavernij discussie 19 december 2022.

De reactie van VIDS  bevestigd het sentiment die onder een groot deel van de Inheemsen bevolking leeft. Het leed van onze voorouders gaat veel dieper en is breder en is niet te vergelijken met het leed van de tot slaaf gemaakten uit Afrika, hoewel we voor een groot deel met hen kunnen meeleven is het niet hetzelfde.

Maar…

Jammer genoeg pakt VIDS haar actieve rol niet! Jij/ wij kunnen niet wachten op een uitnodiging van de NL Regering als je opkomt voor een leed dat jou/mij is aangedaan. Jij/ wij kunnen niet wachten op een uitnodiging van de NL Regering om te praten over het onrecht of over de rechten van de inheemsen! 

Aangezien VIDS zichzelf beschouwt als de hoogste Inheemsen orgaan in Suriname, de spreekbuis van de inheemsen in Suriname, dan dient zij ook PROACTIEF mee te doen in dit proces. Daarbij hoort ook opzoeken van samenwerking met de inheemsen organisaties in het buitenland waaronder Nederland om tot 1 stem vanuit onze gemeenschap te komen! 

Wat Vids nu naar buiten brengt dat zij NIET op de uitnodiging is ingegaan is een buitengewone arrogante houding. Met deze arrogante houding zal VIDS haar doelen niet ten volle bereiken! Haar arrogantie komt de hele Inheemse gemeenschap niet ten goede. Dit is heel jammer en triest!

De koning heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar de betrokkenheid van de Koninklijke familie in het slavernijverleden. Zal VIDS ook afwachten op een uitnodiging? VIDS hoort hier tevens haar stem te laten horen bij dit onderzoek, want het gaat de Inheemsen ook aan, het onze geschiedenis van de Inheemsen. VIDS moet niet wachten op een uitnodiging!

Nogmaals met een arrogante en trotse houding bereik je niets. Zoek juist verbinding op met andere Inheemse organisaties om samen te werken en waardeer elkaar sterke punten. Breek elkaar niet af! Geen solo tour! Maar zoek elkaar op, samen kunnen we betekenisvol zijn voor de Inheemse gemeenschap.

Triest en jammer als anderen niet kritisch zijn, slechts de rol van ja-knikkers vervullen en zich maar aansluiten als schapen achter VIDS. Tijd om zich als schapen te gedragen is voorbij! 

Adajali Watji Natji (op z’n Arowaks), onze Tamusji (op z’n Caraïbs) is met ons allen!

by Angelique Arrindell-Stjura

Facebook bericht:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0uP5Qu6rdQPFhC6rSSXALkkrPSdQFStmqwX7AsR2qeJCRTkRE89EQSuds9RX88R62l&id=100053057512791&sfnsn=mo