De Grote Taino Cacique Hatuey

Op 2 februari 1512.

Mogen we ons herinneren dat de grote Taíno-koning (Cacique) Hatuey aan een paal werd vastgebonden in het Spaanse kamp, ​​waar hij levend werd verbrand. Vlak voordat hij het vuur aanstak, toonde een “christelijke” missionaris hem het kruis en vroeg hem om Jezus te aanvaarden om naar de hemel te gaan. Hatuey vroeg: “Zijn er mensen zoals jij in de hemel?”. “Er zijn er velen zoals ik in de hemel”, antwoordde de priester. Hatuey antwoordde toen dat hij liever naar de hel zou gaan dan naar de plaats te gaan met een God die zou toelaten dat dergelijke wreedheid in zijn naam zou worden ontketend.

De woorden van Hateuy opgetekend door de Spaanse priester Bartolomé de las Casas.

Hatuey liet de Cubanen een mand vol goud en juwelen zien. ‘Hier is de God die de Spanjaarden aanbidden,’ zei hij, ‘hiervoor vechten en doden ze; daarvoor vervolgen ze ons en daarom moeten we ze in zee gooien.

“Ze vertellen ons, deze tirannen, dat ze een God van vrede en gelijkheid aanbidden, en toch eigenen ze ons land toe en maken ons tot hun slaven. Ze spreken tot ons over een onsterfelijke ziel en over hun eeuwige beloningen en straffen, en toch beroven ze onze bezittingen, verleiden ze onze vrouwen, verkrachten ze onze dochters

Hij is voor ons een van de grote strijders tegen het kolonialisme van Abya Yala.